top of page

Miten varaudun kuolemaan juridisesti?

Kuolema on väistämätön osa elämäämme, mutta moni meistä välttelee sen ajattelemista. Kuitenkin juridinen kuoleman varautuminen on tärkeää varmistaaksesi sen, että omaisuutesi ja henkilökohtaiset asiat hoidetaan haluamallasi tavalla sen jälkeen, kun olet poissa.
1. Testamentti

Testamentti on yksi tärkeimmistä asiakirjoista, jotka sinun tulee laatia kuoleman varautumista

varten. Siinä voit määritellä, miten haluat omaisuutesi jaettavan ja ketkä ovat perillisesi. Testamentti voi auttaa välttämään perintökiistoja ja varmistaa, että omaisuutesi siirtyy haluamallasi tavalla.

Mikäli olet yrittäjä, pohdi myös yritystoimintaasi sekä sen asioiden hoitamista kuolemasi jälkeen

ammatillisen testamentin turvin.

2. Henkivakuutukset

Tarkista henkivakuutuksesi ja varmista, että hyödynsaajat ja edunsaajat ovat ajan tasalla.


3. Edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto:

Laadi edunvalvontavaltuutus, jossa määrittelet, kuka hoitaa juridisia asioitasi, jos et enää pysty tekemään päätöksiä itse esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi.


Laadi myös hoitotahto, jossa kerrot, millaista hoitoa toivot tai et halua, jos olet kyvytön ilmaisemaan tahtoasi itse.

4. Testamentin ja muiden asiakirjojen turvallinen säilyttäminen:

Varmista, että tärkeät asiakirjat, kuten testamentti, vakuutuspaperit, pankkitiedot ja valtuutukset, säilytetään turvallisesti ja että niiden sijainti on tiedossa luotettaville henkilöille, kuten perillisille tai juristilla.

5. Digitaalinen perintö:

Muista ottaa huomioon myös digitaalinen perintösi. Määritä, mitä tapahtuu sosiaalisen median tileillesi ja sähköposteillesi kuolemasi jälkeen, ja kerro näistä toiveista luotetuille henkilöille.


6. Perintöverot:

Tutustu perintöverosääntöihin jo testamenttiasi laatiessa ja pohdi sen vaikutuksia perillisiisi.


7. Tietojen jakaminen:

Kerro perheellesi ja läheisille ystävillesi, missä tärkeät tiedot ja asiakirjat säilytetään, jotta he tietävät, mitä tehdä, kun et enää ole läsnä.

Juridinen kuoleman varautuminen ei ole pelkästään taloudellinen toimenpide. Se on tapa huolehtia itsestäsi ja läheisistäsi sen jälkeen, kun olet poissa. Huolellisesti laaditut asiakirjat ja suunnitelmat varmistavat, että toiveesi toteutuvat ja läheistesi on helpompi huolehtia ja selvittää asiasi kuolemasi jälkeen. On myös tärkeää päivittää näitä asiakirjoja säännöllisesti elämäntilanteesi ja toiveidesi muuttuessa.


Aloita kuoleman juridinen varautuminen jo tänään. Ole yhteydessä niin hoidetaan yhdessä asiakirjasi kuntoon.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page