top of page

Yhteishuolto eron jälkeen – käytännön vinkit ja haasteet

Lawila Oy

Eron myötä monille vanhemmille tulee eteen suuri kysymys: kuinka onnistumme jakamaan huoltovastuun lapsestamme järkevästi ja lapsen etua ajatellen? Yhteishuolto, jossa molemmat vanhemmat osallistuvat lapsen kasvatukseen ja huoltoon on monille paras ratkaisu, mutta se tuo tullessaan omat haasteensa.




Yhteishuolto eron jälkeen



Mikä on yhteishuolto?

Yhteishuolto tarkoittaa eronneiden vanhempien osalta sitä, että molemmat vanhemmat osallistuvat päätöksentekoon lapsen elämässä, vaikka he eivät enää asu yhdessä. Tämä koskee esimerkiksi lapsen koulunkäynnistä päättämistä, terveydenhuollosta päättämistä, asuinpaikasta päättämistä sekä muita lapsen elämään liittyviä asioita. Yhteishuolto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi asuisi tasan vuorotellen molempien vanhempien kanssa. Se voi tarkoittaa myös sitä, että lapsi asuu pääasiassa toisen vanhemman luona, ja tapaa toista vanhempaansa säännöllisesti. Myös vuoroviikoin asuminen on yksi mahdollinen muoto.


1.      Keskusteluyhteys

Eron jälkeen yhteishuolto toimii parhaiten, kun vanhemmat voivat keskustella avoimesti ja rehellisesti lapsen tarpeista säännöllisesti ja tarpeen vaatiessa.


2.      Lapsen etu etusijalla

Yhteishuollossa molempien vanhempien tulisi olla valmis asettamaan lapsen etu etusijalle. Jos erimielisyyksiä ilmenee, on tärkeää muistuttaa itseään siitä, että ratkaisut tulisi aina tehdä lapsen parhaaksi ja oman lapsen etu huomioiden.

 

3.      Mahdolliset haasteet yhteishuollossa

Vaikka yhteishuolto on monelle vanhemmalle ja lapselle paras vaihtoehto, se ei ole aina helppoa. Yhteishuolto vaatii vanhemmilta kykyä tehdä yhteistyötä ja ottaa lapsen hyvinvointi etusijalle. Avoin viestintä, joustavuus ja lapsen tarpeet huomioivat päätökset ovat avain onnistuneeseen yhteishuoltoon.


Lakiasiantoimiston rooli yhteishuollossa

Jos yhteishuollossa ilmenee erimielisyyksiä, voimme Lawilassa auttaa seuraavilla tavoilla:

 

Yhteishuoltosopimusten laatimisessa:  Voimme Lawilassa auttaa laatimaan yhteishuoltosopimuksen, joka varmistaa, että molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti lapsen elämään ja että kaikki tärkeät asiat, kuten elatus on määritelty selkeästi.


Oikeudellisissa neuvotteluissa ja erimielisyyksissä: Jos vanhemmat eivät pääse sopimukseen huollosta tai elatuksesta, voimme tukea neuvotteluissa,  Follo- sovittelussa tai tarvittaessa viedä asian tuomioistuimeen.


Huoltajuuskiistojen ratkaisemisessa: Mikäli erimielisyydet huoltajuudesta taikka elatuksesta ovat syventyneet, voimme auttaa prosessissa ja tuomioistuimessa.


Olemme tukena, jos:

  • Olet eronnut ja kaipaat apua yhteishuoltosopimuksen laatimisessa.

  • Haluat varmistaa, että kaikki tärkeät asiat kuten elatusapu on selkeästi määritelty.

  • Koet, että vanhempien välinen viestintä on hankalaa ja tarvitset apua konfliktinratkaisussa.

  • Sinulla on kysymyksiä lapsen huollosta ja elatuksesta tai tarvitset oikeudellista tukea huoltajuuskiistassa.


Me Lawilassa olemme valmiita auttamaan ja löytämään parhaan ratkaisun.

 

YHTEYSTIEDOT

Lawila Oy

Tenderinlenkki 12

00520 Helsinki

Kiitos viestistäsi

LAWILA OY | lawila@lawila.fi |p. 0505511283, 0505511284 |Postitus ja käyntiosoite: Tenderinlenkki 12, Liiketila 3, 00520 Helsinki | y-tunnus: 3163953-6 

@ Lawila Oy 2020

Tietosuojaseloste

bottom of page